TÜRK PANTEİZMİ
TENGRİ İNANCI HAREKETİ
TENGRİ KAM ULUHAN (TENGRİKEN)

TÜRKÇÜ PANTEİST

Türkler'in 'ATA İNANCI' olarak bilinen TENGRİ İNANCI'nın yeniden hayata geçirilmesi ve bu inancın güncellemesi konusunda bir çok faaliyet yürütmüş ve 'TENGRİCİLİK HAREKETİ' adı altında bir akım başlatmıştır.

Türkler'in, Arap kültürü inancı olan İslâm'ın asimile etkisinden kurtulması için bir akım başlatan Tengricilik Hareketi lideri 'TENGRİCİ ULUHAN', Türkler'in tekrar 'ATA İNANCI' olan Tengri İnancına sahip çıkması ve Türkler'in özüne dönüş yapması gerektiğini savunmuş ve bir çok aktivist söylemlerde ve eylemlerde bulunmuştur.

Almış olduğu tepkiler ve hakkında başlatılan soruşturma kapsamında ülkesini terk etmiş ve Avrupa'ya geçerek başlattığı akımı halen devam etmektedir.

'UYANIŞ' adını verdiği dört seriden oluşan kitabının basımı Almanya'da başlamıştır. Kitabının adını Tengricilik Hareketi'nin bir 'Aydınlanma Hareketi' olduğunu savunduğu için bu ismi koymuştur.

Tengri İnancının güncellenmesi konusunda da panteist düşünceden yola çıkarak felsefî ve öğretilere dayalı bir inanç olan Tengri İnancının panteist düşünce ile paralel olarak ilerleyen fakat panteizmden farklı olarak doğanın kendini yenilediği özel günlerde doğaya saygı duyma anlamında bir takım "DOĞAYI KUT'LA'MA" anlamında etkinliklerinden dolayı Tengri İnancı'na 'TÜRK PANTEİZMİ' adını vererek bu inanca yeni bir boyut kazanmıştır.

Bu inancın felsefe, bilim, akıl ve mantık ışığında içinde bulunulan çağın gereksinimlerine uygun olarak güncellenmesi konusunda da panteist düşünceden farklı olarak doğanın kanunlarına da aykırı olan hiç bir şeyin Tengri İnancında olmaması konusunda fikirlerini paylaşmış ve benimsettirmiştir.

Türkiye'de yürüttüğü faaliyetlerde Tengricilik Hareketi adı ile başlattığı çalışmalarda bu hareketin Türkler için 'AYDINLANMA HAREKETİ' olduğu konusunda bir çok sesli yazılı ve görüntülü medya konuşmaları ile de dile getirmiştir.

Facebook sosyal paylaşım sitesinde ki Tengricilik Hareketi adlı sayfasında Tengricilik Hareketi adı ile Türkçülüğü savunan ve Turan Ülküsü'nün bir gün gerçekleşmesi için çalışmalar yürüten Tengri İnancı'nı yeniden benimseyenlerin görünen yüzü hâline gelmiştir.


TENGRİKEN PANTEİST ULUHAN TAYFUN

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar