İSLÂMÎYET


Müslüman Kimdir? İslam Ne Demektir?

Teslim, İslam, Müslüman; Arapça s-l-m kökünden türeyen kelimelerdir. İslamiyet, kelime anlamı itibariyle teslim olmak, boyun eğmek, itaat etmek anlamlarına gelir.

Müslim de teslim olan, Allah'a kendini teslim eden anlamlarına gelir. Türkiye'de ise Müslim sözünden ziyade Farsça -an çoğul eki almış 'Müslüman' kavramı kullanılır.

İnancın Doğduğu Yer: Hira Dağı / Mekke - Arap Yarımadası.
Kurucusu: Peygamber Muhammed (Abdullah oğlu)
İbadethanesi: Cami, mescit ve İslami temizlik standartlarına uygun her yer.
Kitabı: Kur'an-ı Kerim.
İbadet dili: Arapça.

İslam'ın 5 şartı ve İmanın da 6 şartı bulunmaktadır.

İslam'ın Beş Şartı:

1- Kelime-i Şehadet getirmek. 
2- Namaz kılmak.
3- Oruç tutmak.
4- Zekat vermek.
5- Hacca gitmek.

İmanın 6 şartı:

1- Allah'a iman.
2- Meleklere iman.
3- Kutsal Kitaplara iman.
4- Peygamberlere iman.
5- Kıyamet gününe, ölümden sonra dirilmeye ve ahirete iman.
6- Kaza ve kadere iman.

İslam, dağınık Arap kabilelerini birleştirmiş ve o güne kadar dünya tarihinde ehemmiyetli bir yeri bulunmayan Arapları, bir ulus olarak ortaya çıkarmıştır. Ayrıca Arap dilinin lehçelere ayrılıp bölünmemesi de Kur'an-ı Kerim'in ortak kabul edilmesi ve oradaki dile sadık kalınması sebebiyledir.

İslam'ın en önemli iddiası, Allah katında tek geçerli din olmasıdır. (Âli İmran Suresi - 19. ayet)

Buna dayanarak bütün toplumlara inancın tebliğ edilmesi gerektiği ve bu yolda cihat etmenin Allah'ın emri olduğu bildirilir. İşte bazı cihat ayetleri:

"Allah yolunda hakkıyla cihad ediniz."(Hac, 22/78)

"Şüphesiz Allah, kendi yolunda birbirine kenetlenmiş bir bina gibi saf bağlayarak çarpışanları sever."(Saff, 61/4)

"Ey iman edenler! Kâfirlerden size yakın olanlarla savaşın. Onlar, sizde bir sertlik bulsunlar. Biliniz ki, Allah, müttakîlerle beraberdir."(Tevbe, 9/123)

"Gerek hafif, gerek ağır olarak savaşa çıkın. Mallarınız ve canlarınızla Allah yolunda cihad edin. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır."(Tevbe, 9/41)

Bu anlamda İslam diğer dinlere göre daha agresif bir tablo çizmektedir. Kendisi gibi inanmayanların kafir ilan edildiği ve dinden çıkan (mürted) ların öldürüldüğü bir inançtır.

Türkler de Türgişler ve Hazalar döneminde İslam orduları ile çokça savaşmış, bu dönemde ağır kayıplar vermiştir. Birçok Türk yurdundan edilmiş veya esir alınmıştır. Buna rağmen ilerleyen yıllarda Türkler siyasi sebepler dolayısıyla İslam dinini benimsemiştir.

İslam Kronolojisi (Özet)

Miladi 570 - Muhammed Mekke'de, sözü geçerli saygın bir ailede doğdu.

610 - İslam inancına göre Muhammed peygamber 40 yaşındayken Hira Dağında bir mağarada düşünceye dalmışken, melek Cebrail ona göründü. İlk vahiy aldı: "İkra bi ismi rabbike" "Oku, seni yaratan rabbinin adıyla oku"

622 - Mekke'deki zulme katlandıktan sonra Muhammet ve inananlar yakındaki Yesrib'e (Bugün Medine diye bilinen yer) göç ettiler. Yesrib halkı İslam'ı kabul etti ve bu olaya 'hicret' dendi. İslami takvim de bu olay ile başlatılmış oldu. Muhammet peygamber bu şehirde, ilk İslam devletini ilan etti. Devletin kanunları Kur'an temelli idi. Bu süreçte diğer kabileleri ve milletleri İslamiyet'e davet etmeye devam etti.

630 - Muhammet ve takipçileri, çok daha kalabalık olarak Mekke'ye girdiler. İslam ordusu Mekke'ye girerken küçük birkaç çatışma dışında, Mekke halkı İslam'ı kabul etti. Muhammet peygamber özellikle Kabe'nin etrafındaki putları yok etti ve yalnızca Allah'a ibadet edilmesi gerektiğini buyurdu.

633 - Uzun süren hastalığının ardından Muhammet peygamber vefat etti. Ardından Müslüman cemaat, Muhammet'in kayınbabası olan Ebu Bekir'i halife olarak seçti.

638 - İslam orduları 'Şam' olarak bilinen Kuzey Arabistan bölgesini ele geçirdi. (Suriye, Filistin, Lübnan ve Irak)

641 - İslam orduları Bizans'ı bozguna uğratarak Mısır'ı ele geçirdi. Müslümanlar bu fetihleri 'baskı altında olan halkı özgürleştirmek' olarak sayarlar.

655 - İslamiyet Kuzey Afrika'da yayılır.

661 - İmam Ali öldürüldü. Böylece dört reşit, salih halife dönemi sona erdi. Bununla birlikte halifelik Emevi sülalesine geçti.

711 - Müslümanlar batıda İspanya'ya, doğuda ise Hindistan'a girdiler. İber yarımadasının neredeyse tamamı Müslüman kontrolüne geçti.

732 - Müslümanlar Fransa'da Potiers bölgesinde Charles Martel tarafından yenilgiye uğratıldı.

750 - Abbasiler, halifeliği Emevilerin elinden aldı ve Bağdat'ı merkez ilan etti.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar